Complex Building of Zhejiang University Ningbo Institute of Technology, China by The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University

A model to lead the future campus architectures

Project Specs

Location:

非常感谢 浙江大学建筑设计研究院 将以下内容授权gooood发行。更多关于:The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University on gooood. Appreciation towards The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University for providing the following description:

浙江大学宁波理工学院成立于2001年6月,经过15年的运转,原有校园已经无法满足日益增长的教学、办公需求。综合大楼作为宁波理工学院建校以来第一座新建建筑,校方希望能将其建设成一个引领未来校园更新的样板,为将来校园整体更新做出良好的典范。

▼面向未来的校园建筑,campus architecture towards future

Founded in June 2001, Zhejiang University Ningbo Institute of Technology (NIT) has been used more than 15 years. The old campus is unable to meet the growing demand for teaching and office works, the school decide to establish a new building. The University hopes the building will be a model to lead the future campus architectures, and also make a good model for the future campus renewal as a whole.

▼建筑主立面,main elevation of the building

 

建筑与景观|Architecture and Landscape

项目地理位置优越,四周树木茂盛,具备优越的景观优势。设计充分利用北侧河景,精心组织一条横向的景观空间。由一层的景观廊道到二层的大露台,再到北侧休息交流空间及空中挑台,形成了线、面相结合的多元化立体景观空间结构。

The project has superior geographic location and surroundings. The design makes fully use of the river scenery on the north side and carefully organizes a horizontal landscape axis. From the landscape corridor on the first floor to the large terrace on the second floor, from the rest and communication space on the north side to the aerial platform, the landscape design construct a multi-dimensional landscape structure based on lines and faces.

▼沿河景观立面,riverside landscape elevation

 

小与大|Small and Big

项目周边状况复杂且用地形状极不规则。在多重退界条件下,可建设用地极度紧张。设计方案将大空间的功能房间尽可能布置在东西两端,同时释放出部分功能,为北侧景观面提供了交流、休憩空间。

The site of the building is highly limited, and the usable land is very tense. Design team set all big-space classrooms on East side and West side of the building, creates more space in the middle area for users to rest and communicate.

▼建筑与环境融合,功能教室尽可能布置在建筑左右两侧,architecture fits in its environment, functional classrooms are setting as far as possible on the left and right sides of the building

▼大露台与景观面,grand terrace and landscape surface

 

传承与发展| Inheritance and Development

设计延续校园建筑横线条的肌理,并将建筑在形体上扭动,强调东西向的线性关系,缓解了受功能与地块限制形成的宽矩形体量。层与层之间采用阴线分隔,奠定立面横线条的基调,同时对形体进行扭动及水平向虚实比的变化,强化横向线条,并与竖向条窗形成强烈对比。

The design continues the texture of the horizontal lines of the campus buildings, twists the shape of the buildings to emphasizes the linear relationship between East and West, and also alleviates the wide rectangular volume formed by the restriction of function and land space. The layers are separated by the horizontal lines on the elevation. At the same time, strengthen the horizontal lines to form a sharp contrast with the vertical windows.

▼扭曲的造型使得厚重的建筑变得轻盈,twisted shapes make the building looks lightweight

▼综合大楼与原有建筑呼应,new building is corresponding to old buildings

▼建筑横向水平线条和竖向条窗的关系处理,the relation between horizontal line and vertical window in building

 

成本与品质|Cost and Quality

在极低的造价控制下,设计放弃了干挂石材的外立面做法,转而采用拉毛真石漆。建筑立面避免大面积玻璃幕墙,条形玻璃窗结合型材收边,确保墙面的耐久性及品质感。

▼条形玻璃窗以凸显建筑品质感,the building use strip-glass-window to highlight the design quality

With the control of the low budget, the design abandoned the method of stone exterior facade, and adopted the brushed paint instead. Building’s facade avoids large area French windows, uses strip glass window combined with profile edge to ensure the durability and quality of the wall.

▼建筑入口的立面处理,facade treatment of the entrance

设计团队在各种矛盾之中不断寻求设计、功能、造价的平衡点,尽可能地优化解决问题,确保最终建成的品质。从某种角度来说,也是“平衡”概念的延续。希望我们的设计能为已启动的校园更新提供新的思路与探索。

▼拥有大面积天窗的中庭空间,atrium with large skylight

▼内部休憩区域,interior leisure area

The design team constantly seeks the balance point of design, function and cost in all kinds of contradictions, optimizes and solves the problem as soon as possible to ensure the final quality. In some ways, it is also the continuation of the concept of “balance”. We hope that our design can provide new ideas and exploration for the future campus renovation.

▼教室部分夜景,night view of the classroom

▼建筑夜景,night view of the building

▼首层平面图,first floor plan

▼剖面图,section

▼墙身大样,wall detail

项目名称:浙江大学宁波理工学院综合大楼设计
设计方:浙江大学建筑设计研究院
公司网站:http://www.zuadr.com/
联系邮箱:[email protected]
设计时间:2015年
竣工时间:2017年
主创及设计团队:王玉平、莫洲瑾、毛瀚轩、江哲麟
项目地址:浙江省宁波市鄞州高教园区钱湖南路1号
建筑面积:10576.19平方米
摄影版权:凡名建筑摄影—樊明明

More: 浙江大学建筑设计研究院。更多关于:The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University

Post a Comment

山东群英会综合走势图
实况足球2019完美德甲 体育彩票新11选5开奖结果 31选7开奖彩空结果查询 1515期七星彩走势图 甘肃快3开奖结果图 75秒极速时时彩计划 甘肃快3走势图彩王彩票 2954平码二中二 新疆时时彩漂开奖号码 广东快乐10分加奖 20选5开奖结果查询3今天 七星彩17047期预测规律 辽宁11选5规律 足彩半全场怎么玩 百灵的百人牛牛已下架